fbpx
Skip to main content

Κολύμπι: Ένας Σύμμαχος στην Υγεία μας!!!

Το κολύμπι είναι μια ολοκληρωμένη άσκηση που είναι προσιτή σε άτομα όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης. Όχι μόνο χρησιμοποιείτε ολόκληρο το σώμα σας για να κινηθείτε μέσα στο νερό, γυμνάζοντας την καρδιά, τους μύες και τους πνεύμονές σας, αλλά η άνωση του νερού σας επιτρέπει να κινείστε χωρίς να επιβαρύνετε τόσο πολύ τις αρθρώσεις σας όσο θα κάνατε με δραστηριότητες υψηλότερης επίπτωσης, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο.

Ως το τέταρτο πιο δημοφιλές άθλημα στις ΗΠΑ, η κολύμβηση προσφέρει επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που κολυμπούν έχουν περίπου το μισό κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είναι αδρανείς. Επιπλέον, είναι μια σωτήρια δεξιότητα που πρέπει να έχουν όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

kol2

Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η κολύμβηση είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που σας επιτρέπει να ξεφύγετε από τον έξω κόσμο. Αυτός ο χρόνος μακριά από την τεχνολογία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία. Επιπλέον, η αίσθηση του νερού πάνω στο δέρμα μπορεί να είναι χαλαρωτική. Πιο συγκεκριμένα, η κολύμβηση μπορεί όχι μόνο να τονώσει τη διάθεσή σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση του άγχους. Το κολύμπι σε σταθερή βάση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την αντίδρασή σας στο στρες.

Παράλληλα, η απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία στον εγκέφαλό σας, όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, σας βοηθούν να αισθάνεστε πιο άνετα. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για όσους πάσχουν από κατάθλιψη, επειδή μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα και βελτιώνει τη διάθεση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών. Σε δύο από τις μελέτες που εξετάστηκαν, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σχεδόν 80% βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που αφορούσε ένα πρόγραμμα κολύμβησης 10 εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μειωμένη κόπωση, θυμό και συμπτώματα κατάθλιψης. Ανέφεραν επίσης βελτιωμένη διάθεση και αυξημένη αίσθηση ευεξίας.

kol3

Θωρακίζει την καρδιά

Όπως και άλλες μορφές καρδιαγγειακής άσκησης, η κολύμβηση υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς σας. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 43 άτομα με υπέρταση έδειξε ότι μετά από 12 εβδομάδες κολύμβησης, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Έδειξαν επίσης σημάδια βελτιωμένης καρδιαγγειακής υγείας και αυξημένης ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Βελτιώνει τον ύπνο

Εάν έχετε πρόβλημα ύπνου τη νύχτα λόγω πόνου ή παλεύετε τακτικά με την αϋπνία, το κολύμπι μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Μια μελέτη σε 30 ενήλικες με χρόνιο μυοσκελετικό πόνο διαπίστωσε ότι έξι εβδομάδες μέτριας έντασης υδρόβιας άσκησης βελτίωσαν τον ύπνο τους και μείωσαν τον πόνο.

Καίει θερμίδες

Εάν οι στόχοι σας για την υγεία περιλαμβάνουν την καύση περισσότερων θερμίδων ή την απώλεια βάρους, ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε την κολύμβηση στο πρόγραμμα προπόνησής σας. Όχι μόνο θα κάψετε σημαντικό αριθμό θερμίδων, αλλά θα γυμνάσετε ολόκληρο το σώμα σας.

kol4 1

Δυναμώνει τους μύες

Η κολύμβηση είναι ένας τύπος προπόνησης όπου το νερό παρέχει αντίσταση καθώς κινείτε το σώμα σας μέσα σε αυτό. Στην πραγματικότητα, η αντίσταση που δέχεστε από το νερό είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα είχατε στην ξηρά. Καθώς κολυμπάτε, γυμνάζετε επίσης σχεδόν όλους τους μυς του σώματός σας, οπότε μπορείτε να περιμένετε να αναπτύξετε δύναμη τόσο στο πάνω και κάτω μέρος του σώματός σας όσο και στον κορμό σας, αν κολυμπάτε με συνέπεια. Οι κινήσεις που χρησιμοποιείτε για να κολυμπήσετε στοχεύουν στις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματός σας

Το κολύμπι βοηθά στη διαχείριση της αρθρίτιδας

Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περνάτε περισσότερο χρόνο στο νερό. Η κολύμβηση μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεών σας, καθώς και να βελτιώσει τη μυϊκή σας δύναμη και τη λειτουργική σας ικανότητα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κολύμβηση μπορεί να είναι πιο ευεργετική από τις δραστηριότητες στη στεριά για τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων, τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

kol5

Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου

Η κολύμβηση μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ερευνητές σε μια μικρή μελέτη 40 ατόμων διαπίστωσαν ότι 16 εβδομάδες τακτικών κολυμβητικών συνεδριών βοήθησαν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η χοληστερόλη, η γλυκόζη αίματος και η αρτηριακή πίεση.