fbpx
Skip to main content

Γυμναστική μετά…μουσικής για καλύτερη απόδοση!

Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως τα απαραίτητα αντικείμενα σε μια τσάντα γυμναστικής είναι μια πετσέτα, ένα νερό και φυσικά τα ακουστικά! Αν μπορείς να επιλέξεις να ξεχάσεις κάτι από αυτά η απάντηση σίγουρα δεν είναι τα ακουστικά. Αν η ιδέα να κάνεις γυμναστική χωρίς μουσική ακούγεται εφιαλτική και οι φίλοι σου σε βρίσκουν υπερβολικό τότε να ξέρεις πως η επιστήμη είναι με το μέρος σου.

Σου ανεβάζει τη διάθεση

Κι όμως, η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο αποτελεσματική και σίγουρα πιο ευχάριστη προπόνηση. Με τους ακουστικούς νευρώνες να συνδέονται άμεσα με τους κινητικούς, λίγες νότες είναι αρκετές να σε βάλουν σε καλή διάθεση και να σε γεμίσουν με αρκετή όρεξη για να θέλεις να κινήσεις το σώμα σου και να πάρεις το αρχικό ερέθισμα πριν ξεκινήσεις την προπόνησή σου.

Η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις ρυθμό

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να συγχρονίζουν τις κινήσεις τους με τη μουσική. Είναι σαν να χρησιμοποιείς μετρονόμο όταν μαθαίνεις να παίζεις πιάνο. Η κίνηση σε έναν σταθερό ρυθμό φαίνεται να βοηθά το σώμα να είναι πιο αποδοτικό στον τρόπο που χρησιμοποιεί την ενέργεια.

Ο αναπληρωτής καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Brunel στην Αγγλία, Κώστας Καραγεώργης, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι το καλύτερο τέμπο για άσκηση είναι μεταξύ 120 και 140 παλμών/ λεπτό (BPM). Στο εύρος αυτό κινούνται πολλές επιτυχίες, όπως το «Push It» των Salt-N-Pepa, το χορευτικό remix του «Umbrella» της Rihanna και το «Drop It Like It’s Hot» του Snoop Dogg.

musicgym3

Σε κάνει να προσπαθείς πιο σκληρά

Τα οφέλη της μουσικής στην προπόνησή σου δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Toronto η μουσική μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της προπόνησης σου κατά 70%. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Toronto Rehab, στον Καναδά, και συμμετείχαν 34 ασθενείς σε καρδιακή αποκατάσταση, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Το 1/3 των ασθενών δεν άκουγαν μουσική τη στιγμή που έκαναν τις ασκήσεις τους για την καρδιακή αποκατάσταση, ενώ τα άλλα 2/3 άκουγαν μουσική η οποία ταίριαζε στον ρυθμό που είχε η άσκηση που τους είχε συνταγογραφηθεί. Η μουσική που ήταν συγχρονισμένη με τον ρυθμό τους, τους επέτρεπε να ρυθμίσουν, να διατηρήσουν αλλά και να ενισχύσουν τον προβλεπόμενο ρυθμό της άσκησης τους.

Οι ασθενείς που άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης γυμναζόντουσαν περίπου 105 λεπτά περισσότερα την εβδομάδα από εκείνους που δεν άκουγαν καθόλου.

musicgym2

Στη συνέχεια οι ερευνητές διαφοροποίησαν λίγο τα πράγματα. Η ομάδα των ασθενών που άκουγαν μουσική, εν αγνοία τους, χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες. Στη μια ομάδα τροποποίησαν ψηφιακά τα τραγούδια που άκουγαν, εισάγοντας επιπλέον ρυθμικούς ρυθμούς, ώστε να δουν αν θα συγχρονιστούν στον νέο, πιο γρήγορο ρυθμό. Το αποτέλεσμα της αλλαγής ήταν οι ασθενείς της ομάδας αυτής να γυμνάζονται κατά μέσω όρο 261 λεπτά την εβδομάδα!

Οπότε δεν αρκεί απλά η δυνατή μουσική για μια πιο αποδοτική προπόνηση, αλλά πρέπει να ταιριάζει και με τον ρυθμό της άσκησης που θέλουμε να κάνουμε. Η μουσική, λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει ως μετρονόμος, να μας βοηθήσει να κρατήσουμε έναν σταθερό ρυθμό και να συμβάλλει στην εξοικονόμηση της ενέργειάς μας.

Εκτός από τον ρυθμό που μας δίνει η μουσική την ώρα της προπόνησης, μας ξεγελάει κιόλας. Το ανθρώπινο σώμα διαρκώς παρατηρεί τον εαυτό του: Μετά από κάποια ώρα έντονης άσκησης η κούραση κάνει την εμφάνιση της, οι μύες γαλακτώνουν, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και ο ιδρώτας στάζει όλο και περισσότερο. Και τότε είναι που το μυαλό αναγνωρίζει τα στοιχεία αυτά και θέλει να σταματήσει. Εκεί, όμως, είναι που η μουσική σου τραβάει την προσοχή, αγνοείς τα σημάδια αυτά και προχωράς παρακάτω!

Πριν, λοιπόν, σκεφτείς να ακυρώσεις την επόμενη προπόνησή σου γιατί απλά δεν έχεις όρεξη βάλε στα ακουστικά σου το αγαπημένο σου τραγούδι και σκέψου το ξανά!