fbpx
Skip to main content

Γυμναστική το καλοκαίρι! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η θερμοκρασία έχει ανέβει, το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και οι λάτρεις της άθλησης έρχονται αντιμέτωποι με τη ζέστη που απειλεί όχι μόνο τη… διάθεση τους αλλά και την αντοχή τους.

Δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες και προσαρμόζοντας τις προπονητικές σας ανάγκες με τις «απαιτήσεις» της εποχής, μπορείτε να συνεχίσετε να αθλείστε αποδοτικά και με ασφάλεια.

Εμείς φυσικά, είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας χρήσιμες συμβουλές…

d3

Είναι πολύ σημαντικό τους καλοκαιρινούς μήνες να δίνετε έμφαση στην ενυδάτωση του οργανισμού, καταναλώνοντας νερό, αλλά και ροφήματα που θα αποκαταστήσουν την απώλεια ηλεκτρολυτών, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Τα συχνά διαλείμματα, ενδεχομένως, να είναι απαραίτητα, ώστε ο οργανισμός να μην «χτυπήσει κόκκινο»!

Τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη θερμότητα και θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής άσκησης. Φορέστε ανοιχτόχρωμα και ελαφριά ρούχα, η σύνθεση των οποίων είναι είτε από βαμβάκι, είτε από ειδικά συνθετικά υλικά, ώστε να αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, διατηρώντας το δροσερό.

d4

Ανεξάρτητα αν επιλέξετε το διάδρομο, το ελλειπτικό ή το στατικό ποδήλατο, η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματός σου σίγουρα θα σας βοηθήσει να τονώσετε τους μύες σας περισσότερο. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπερβάλετε γιατί θα αρχίσετε να καίτε μυϊκή μάζα εκτός από λίπος. Ξεκινήστε ή ολοκληρώστε την προπόνησή σας με τουλάχιστον 10-15 λεπτά αερόβιας άσκησης.

Προτιμήστε να χαλαρώσετε την ένταση της άσκησης – ειδικά τις μέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή – και να κινηθείτε σε πιο ήρεμους ρυθμούς. Διαφορετικά, ετοιμαστείτε να ζεσταθείτε υπερβολικά και η προπόνηση να τελειώσει πιο νωρίς από ό,τι περιμένατε.

d4

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ταξιδεύουμε συχνότερα σε κάποιο νησί ή βουνό της Ελλάδας ή ακόμη και σε προορισμούς του εξωτερικού. Όσοι θέλουν να συνεχίσουν να αθλούνται και να ακολουθούν πιστά το ημερήσιο αθλητικό τους πρόγραμμα ακόμη και στις διακοπές, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του χώρου στον οποίο μεταβαίνουν. Διαφορετικές είναι οι συνθήκες και το κλίμα σε εσωτερικούς χώρους, σε παραθαλάσσιους προορισμούς ή σε ορεινές περιοχές. Γνωρίστε πότε πρέπει να χαλαρώνετε και να «ρίξετε τους ρυθμούς σας», καθώς οι διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να μειώσουν την αντοχή σας και να μην μπορέσετε να εκτελέσετε το κλασικό σας πρόγραμμα με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, αν οι αλλαγές σας δυσκολεύουν, μπορείτε να «μετατρέψετε» το τρέξιμο σε γρήγορο βάδισμα και όταν το σώμα σας αρχίζει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, αλλάζετε και τον ρυθμό της προπόνησής σας.

Καταναλώστε λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερη πρωτεΐνη. Μην τρώτε πράγματα όπως ψωμί, πατάτες και γλυκά ενώ είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερα λαχανικά, ολόκληρα φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Κατά την προετοιμασία των γευμάτων σας, φροντίστε να λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σας από κρέατα όπως γαλοπούλα, ψάρι ή κοτόπουλο.

d1

Η άθληση λοιπόν και το καλοκαίρι ΔΕΝ είναι ένας δύσκολος στόχος. Απλά χρειάζεται την απαραίτητη προετοιμασία, αλλά κυρίως την ευελιξία ώστε να προσαρμόζουμε την ένταση, τον χρόνο και το είδος της προπόνησης, ανάλογα με τους περιορισμούς της εποχής.